Sunday 15 January 2012

Problem2 Yg Slalu Dihadapi Time Wat Biskut...

Erm...lame xmkn biskut..huhu..bile belek2 megazine pstu nmpk gamba biskut...huhuh...sedapnye..slalunye kite wt biskut time raye je kan...kt cni sye nk share sikit problem2 yg slalu kite hadapi bile wat biskut n puncenye,,,


Biskut terlalu keras

  • Tepung yg digunekan terlalu 'kuat'
  • Tepung terlalu byk..means telebih sukatan
  • Adunan xcukup lemak-mknenye kurang butter / margerine
  • Kandungan gule yg x betul
  • Terlalu lame mixing
  • x ckup cecair..cthnye telur..
  • Biskut dibakar terlalu lame pd suhu yg rendah

Biskut terlalu berderai

  • Terlalu byk gule
  • Terlebih lemak..means korg terlebih margerine/butter
  • xckup telur
  • Kaedah membancuh yg xbrape betul..yg menyebabkan adunan x sekate..

Biskut terlalu kembang

  • Suhu terlalu rendah
  • xckup tepung
  • Terlalu byk gule
  • Terlalu byk cecair
  • Loyang disapukan dgn terlalu byk minyak

Biskut xcukup kembang

  • Suhu terlalu tggi
  • xckup gule
  • xckup cecair
  • Sapuan minyak xsekate kt loyang

Biskut melekat di loyang

  • Sapuan minyak xsekate kt loyang
  • Terlalu byk gule

Ni la antara problem yg slalu kite hadapi kan..so,,to avoid sume ni,,,kne gunekan anggaran yg betul..

Sekian.. :)






No comments: