Friday 3 February 2012

Kuih Lapis Grand Margherita

Assalamualaikum & Salam Sejahtera to All Readers.. ^^

Hurm...sye nk share resepi..yg sye amik dr Majalah Saji ( Edisi Jun 2010...erk..lamenye!) ngan korg sume..wt kuih lapis ni simple jer..tp tahan lame n sedap sbb xmuak.. :) Resepi ni asalnye dr sorg Chef (yg xdiketahui namenye) from Hotel Grand Margherita, yg terletak kt Jln Tunku Abdur Rahman,Kuching, Sarawak..so nnt klu korg jln2 kt sne, leh la try stay kt hotel tu..

Disebabkan sye dh penah try byk kali wt kuih ni, plus 1 time pandai2 nk tukar methodology dr kuih kukus kpd kuih bakar..so ngan yakinnyer,,sye nk share la ngan  korg sume..

Owh..lupe nk pesan..sile ikut instruction dgn betul yerk..jgn pandai2 tuka!! sian kt founder resepi nih..dh jdik xgenuine..okeh..below is the recipe:

^KuiH LaPiS GrANd MaRghEriTa^





Bahan2:
9 biji telur
300g margerine / butter
140g gula castor
120g tepung gandum
100g horlicks
220ml susu krimer pekat


Cara2 Nak Wat:

1. Asingkan putih telur ngan kuning telur..pastu pukul putih telur smpi kembang, then ketepikan..
2. Dlm bekas yg berbeza, pukul margerine ngan gule smpi kembang juge..then masukkan kuning telur stu persatu..pukul adunan smpi kembang n sebati
3. Masukkan tepung gandum n horlick perlahan2..then pukul sebati
4. Jgn lupe msukkan susu plak ye pstu..
5. Masukkan putih telur yg korg dh pukul awl2 td..n pukul lg smpi sebati ngan kelajuan rendah.
6. Bahagikan adunan kpd 3 bhgn : hijau, coklat n kuning..korg leh la x koko/milo sikit kt adunan coklat tu..
7. Letakkan adunan kuning dlm loyang pstu kukus dlm 30 minit, pstu letakkan adunan coklat tu pulak,,kukus lg 30 minit. Seterusnye, letak adunan hijau, kukus lg 30 minit,,
8. Last skali,kukus lg 30 minit - 1 jam.
 ^^ Kuih lapis ni leh thn smpi sebulan klu korg simpan ngan elok..Selamat mencube!! :)

No comments: